SweRent Holidays!

 Een vakantiehuis huren in Zweden in een natuurlijke omgeving! 

Värmland de leukste provincie van Zweden met de aangenaamste temperaturen


De omgeving "Värmland"


 
Värmland is een zogenoemd landschap in het Midden-Zweedse landsdeel Svealand. Het grenst in het zuiden aan Västergötland aan Dalsland, in het westen aan Noorwegen en in het oosten aan Dalarna, Västmanland en Närke. 

Värmland omvat een gebied van in totaal 18,164 km², die goeddeels met de Provincie Värmlands län samenvalt. Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft talloze meren (10.513) vele natuur reservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. 

In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) vind je roofdieren die in Nederland niet snel zal aantreffen; namelijk de beer, wolf, lynx, veelvraat en de wasbeer. Ook leven er veel elanden in Värmland, rond de schemering kom je ze al snel langs de kant van de weg tegen. Helaas lopen deze beesten wel eens voor de auto en gebeuren hier dus ongelukken mee. 

Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km2 tot de grotere provincies van Zweden. Omdat er slechts 274.000 mensen wonen komt het gemiddeld aantal bewoners op 16 per km2. (In Nederland ongeveer 400 per km2) 

In Värmland is de grootste gemeente die van Torsby en Karlstad de gemeente met de meeste inwoners. De verschillende regio's hebben allen een andere uitstraling en activiteiten te ondernemen.

In het westen van Värmland (Årjäng, Arvika en Eda) kan er erg prettig gewandeld worden in bijvoorbeeld het natuurreservaat Glaskogen. Ook liggen deze gemeenten dichtbij Noorwegen en wordt door het lagere prijspeil van Zweden veel producten en huizen aan Noren verkocht. 

Het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen veelal aan de rivieren en aan het grote meer Vänern zodat het hier goed vertoeven is per (rondvaart) boot en wordt er veel gevist. 
In de steden Kristinehamn en Karlstad kan men tevens lekker winkelen.

Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) staan vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. 
Men kan hier enkele oude ijzermijn en mineraalmusea bezoeken of waterpret beleven aan het Bergslagskanal.

In het midden van Värmland (Munkfors, Sunne en Hagfors) is veel natuurschoon en zijn vele leuke recreatieve activiteiten te ondernemen; bijvoorbeeld een waterpark in Sunne of de Golfbaan in Råda. Er zitten veel campings en er worden activiteiten zoals GPS-tochten, safari's, kano-tochten en dergelijk georganiseerd. 

Dit is het gebied met de meeste toeristen van Värmland en in de zomer zijn hier vele Nederlanders en Duitsers te vinden.

Het noorden van Värmland (Torsby) is wat ruiger van natuur. Hier vind je de wat grotere ski-pisten zoals Branäs en Hovfjället, de ski-tunnel in Torsby en verschillende beekjes en ruigere natuurreservaten.